O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

Σε ένα ματς-παρωδία που διεξήχθη υπό συνθήκες… τριτοκοσμικές, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στον επαναληπτικό των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, με τις συνθήκες να θυμίζουν… Ουγκάντα και ελάχιστο ποδόσφαιρο να παίζεται και ηττήθηκε με 1-0, σε ένα ματς ντροπή για το ποδόσφαιρο.

Ο κ. Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό μας με διάταξη 4-2-3-1 και τον Μέγιερι κάτω από τα δοκάρια. Ο Σαλίνο ήταν δεξιά στην άμυνα. Αριστερά ήταν ο Γκαετάν Μπονγκ, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Κώστας Μανωλάς και Ιβάν Μαρκάνο. Στο κέντρο ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Γιάννη Μανιάτη με τον Ντελβίν Εντινγκά δίπλα του. Μπροστά τους αγωνιζόταν ο Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης. Στις πτέρυγες ο κ. Μίτσελ επέλεξε τον Τζόελ Κάμπελ δεξιά και τον Νταβίντ Φουστέρ αριστερά. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Νέλσον Βαλντέζ.

Η αναμέτρηση άρχισε με μία ώρα και 16 λεπτά καθυστέρηση, αφού με την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άναψαν αμέτρητα καπνογόνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ατμόσφαιρα να βαρύνει πάρα πολύ και ο διαιτητής Μάνταλος να… διατάξει υπομονή, προκειμένου ο άνεμος να πάρει μακριά όλο τον καπνό από τα βεγγαλικά. Παράλληλα, προς στον πάγκο του Ολυμπιακού έπεφταν διαρκώς αντικείμενα, από την εξέδρα, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς συσκέψεις με τις Αρχές του αγώνα (διαιτητές, παρατηρητή) και μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών και του τεχνικού επιτελείου. Η περιοχή γύρω από τον πάγκο της ομάδας μας έμοιαζε με… βομβαρδισμένο τοπίο, γεμάτη με πέτρες και αντικείμενα κάθε λογής. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν… δεύτερη προθέρμανση, προκειμένου να παραμείνουν σε καλή κατάσταση για να αγωνιστούν. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι… χιουμορίστες (ο Θεός να τους κάνει!), έριξαν στον πάγκο του Ολυμπιακού… ψάρια και νερό! Η μυρωδιά, σε συνδυασμό με τα νερά ανάγκασαν τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού να αποχωρήσουν και να απαιτήσουν (φυσικά) να καθαριστεί ο πάγκος, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετέχουν ως άνθρωποι στο παιχνίδι. Στις 20:26 το παιχνίδι ακόμη δεν είχε αρχίσει… Φανερά εκνευρισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να δει τι συμβαίνει. Βέβαια, ο το… ρητό λέει πως η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, όμως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προτίμησαν να… χαραμιστεί μισή ώρα και περισσότερο από τον αγώνα, παρά να… προλάβουν αυτά που συνέβησαν… Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, κ. Σάββα Θεοδωρίδη, λίγο πριν την έναρξη του ματς. «Σήμερα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του ποδοσφαίρου. Αν είναι δυνατόν. Είναι ντροπή, είναι αίσχος. Δείτε τα καπνογόνα. Μας κάψανε τον πάγκο. Τι άλλο να γίνει», αναρωτιόταν ο κ. Θεοδωρίδης. Και όχι αδίκως. Μετά από περίπου 50 λεπτά καθυστέρησης, ο διαιτητής του αγώνα βγήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ολυμπιακού, κ. Γιάννη Βρέντζο, τον κ. Σάββα Θεοδωρίδη, τον Ζήση Βρύζα, ενώ στη νεότερη σύσκεψη που διεξήχθη μπροστά στον πάγκο του Ολυμπιακού προστέθηκε και ο Ιβάν Σαββίδης. Τρία λεπτά μετά της 9 και ενώ ακόμη δεν ήταν γνωστό το αν θα αρχίσει το παιχνίδι και πότε, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού βγήκαν στο γήπεδο για… δεύτερο γύρο προπόνησης. Τα καπνογόνα άναψαν ξανά και μέσα από το γήπεδο έφευγαν βεγγαλικά! Δέκα λεπτά, στις 21:12, οι δύο ομάδες έκαναν ακόμη προθέρμανση… Η σέντρα δόθηκε, εντέλει, στις 21:16.

Το παιχνίδι, ως ημιτελικός Κυπέλλου, ήταν από μόνο του «ειδικών συνθηκών». Ωστόσο, μετά τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε μία ώρα και ένα τέταρτο καθυστέρηση, οι συνθήκες είχαν γίνει ακόμη πιο «ειδικές». Ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του ευκαιρία στο 1ο λεπτό, όταν ο Αθανασιάδης πήρε την μπάλα έκανε ένα αδύναμο σουτ από αριστερά. Η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ ο Μέγιερι ήλεγχε. Ήδη στο 3’ η ατμόσφαιρα είχε γίνει ξανά… πολεμική. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, πετούσαν στο γήπεδο κάθε λογής αντικείμενα, ακόμη και… μπανάνες! Θύμα της ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ο Λεάντρο Σαλίνο. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, άρχισαν τις διαρκείς διαμαρτυρίες. Σε κάθε φάση! Ο Τζαβέλλας τραβούσε τα μαλλιά τον Μπονγκ, όμως δεν δέχθηκε ούτε… κίτρινη. Ο ΠΑΟΚ θέλησε να πάρει την πρωτοβουλία του αγώνα στο ματς, αλλά δεν πλησίαζε εύκολα την περιοχή του Μέγιερι. Μέχρι το 10λεπτο ο Θρύλος ισορρόπησε και κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, ενώ θα μπορούσε να έχει κερδίσει και πέναλτι για μαρκάρισμα του Σκόνδρα στον Φουστέρ στο 5’. Ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος και η μπάλα πήγαινε «πάνω-κάτω». Στο τέταρτο τα πράγματα λίγο… ηρέμησαν. Ο Μέγιερι είχε σωστότατη αντίδραση στο σουτ του Νάτχο στο 16’ και μπλόκαρε την μπάλα. Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα ο ΠΑΟΚ έδειχνε να πατάει πιο καλά στο γήπεδο, μια εικόνα όμως δίχως αντίκρισμα, αφού ευκαιρίες στο ματς δεν υπήρχαν. Ο Εντινγκά δοκίμασε το πόδι του στο 24’, όμως η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Γλύκου. Ο Ολυμπιακός πίεσε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, για να κλείσει τον ΠΑΟΚ στα καρέ του. Είχε καλύτερη κατοχή της μπάλας και κρατούσε τον έλεγχο, όμως δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα του Γλύκου. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο στο διάστημα 20’ με 30’. Ο Σαλίνο έδινε πολλές λύσεις από δεξιά, με καλή συνεργασία με τον Μανιάτη, ενώ σε καλή κατάσταση έδειχνε και ο Βαλντέζ, ο οποίος έτρεχε και πίεζε διαρκώς. Μάλιστα, ο τελευταίος θα μπορούσε να έχει κερδίσει και πέναλτι στο 27’ όταν ο Τζαβέλλας τον χτύπησε, ενώ δύο λεπτά πριν στην ίδια παράβαση είχε υποπέσει ο παίκτης του ΠΑΟΚ και σε βάρος του «Τσόρι». Ο Στοχ έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια και σουτ στο 35’, όμως μπάλα έφυγε άουτ.

Ο Εντινγκά ήταν σε καλή κατάσταση στο κέντρο. Κοντρόλαρε σωστά, μάρκαρε καλά, πίεζε και έκλεβε μπάλες, ενώ μοίραζε και το παιχνίδι με κάθε ευκαιρία που του δινόταν. Ο ρυθμός έπεσε προς τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ο Κάμπελ μπήκε στην φάση στο 39’, μετά από κακή απομάκρυνση του Βίτρο και έπιασε το σουτ στην κίνηση, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Γλύκου. Υπέροχη αντίδραση είχε ο Μπάλαζ Μέγιερι σε σουτ του Στοχ στο 43’, πέφτοντας και διώχνοντας στη γωνιά του! Πολλή ωραία επέμβαση από τον Ούγγρο πορτιέρο! Στο 45’ ο Κάμπελ υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ μετά από μεταβίβαση παίκτη του ΠΑΟΚ, με τους κανόνες ποδοσφαίρου να… κάμπτονται λιγάκι. Αμέσως μετά το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός κρατούσε το 0-0 με το οποίο έπαιρνε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και είχε μπροστά του ένα ημίχρονο να σκοράρει και να βρεθεί σε ακόμη καλύτερη μοίρα.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον Ολυμπιακό μας να μην κάνει καμία αλλαγή. Από στημένη φάση, όμως, λίγα λεπτά μετά τη σέντρα του δευτέρου μέρους ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε. Σκόρερ ο Αθανασιάδης στο 47’. Το ματς άρχισε ξανά στο… 51’, αφού από τα καπνογόνα τα οποία άναψαν η ατμόσφαιρα έγινε και πάλι… καπνώδης. Πλέον ο Ολυμπιακός μας έψαχνε απαραιτήτως γκολ. Ο κ. Μίτσελ σήκωσε για ζέσταμα τους Μασάντο, Σάμαρη και Σαβιόλα. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε άμεσα να αντιδράσει και να φτάσει στην ισοφάριση, αφού με σκορ σε αυτό το επίπεδο η κατάσταση ήταν εις βάρος μας. Για να εκτελεστεί ένα πλάγιο έπαιρνε περίπου… 5 λεπτά. Στον αγωνιστικό χώρο γίνονταν διαρκώς συσκέψεις, αφού τα καπνογόνα δεν έσβηναν… Σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη, σε κανένα άλλο γήπεδο, σε κανένα άλλο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν θα συνεχιζόταν παιχνίδι υπ’ αυτές τις συνθήκες. Από τα μεγάφωνα είχε γίνει περίπου… 20 φορές σύσταση για να μην ανάβουν άλλα καπνογόνα. Ο κόσμος αγνοούσε επιδεικτικά τις συστάσεις. Ο ρυθμός του αγώνα είχε… καταστραφεί ολοκληρωτικά. Στο 71’ ο κ. Μίτσελ έκανε δύο αλλαγές. Έριξε στο ματς τους Σαβιόλα και Μασάντο και απέσυρε τους Φουστέρ και Σαλίνο αντίστοιχα. Ο Σαβιόλα πέρασε στην κορυφή της επίθεσης, μαζί με τον Βαλντέζ. Η διάταξη έγινε 4-1-3-2, με τον Εντινγκά μοναδικό αμυντικό χαφ και τους «Τσόρι», Μασάντο και Κάμπελ μπροστά του. Ο Μανιάτης πέρασε δεξί μπακ. Ο Ολυμπιακός ενέτεινε την πίεσή του, με τον Σαβιόλα να φέρνει «φρεσκάδα» στο πρέσινγκ. Ο Μασάντο έβγαινε περισσότερο προς τα αριστερά. Από το 1-0 και έπειτα ο Ολυμπιακός έπαιζε μονότερμα τον ΠΑΟΚ. Στο 83’ μπήκε ο Σάμαρης και βγήκε ο Μπονγκ. Ο Εντινγκά γύρισε στόπερ, ο Σάμαρης πήρε τη θέση του στον άξονα και αριστερό μπακ μπήκε ο Μαρκάνο. Από το 84’ μέχρι το 87’ το ματς διακόπηκε εκ νέου. Ο Κατσουράνης προκαλούσε διαρκώς από τον πάγκο και ο Μανιάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο διαιτητής Μάνταλος τον απέβαλε (!) ενώ απέβαλε και τον Κατσουράνη, καθώς έριξε… κουτουλιά στον παίκτη της ομάδας μας. Κατά την έξοδό του από το γήπεδο κάποιος από τον ΠΑΟΚ του επιτέθηκε και απειλήθηκαν εκ νέου επεισόδια!

Οι φωτοβολίδες έπεφταν βροχή δίπλα στο αυτί του Μέγιερι. Ο διαιτητής επέτρεπε να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι-παρωδία, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κλωτσάνε και να απειλούν, ενώ το ένα καπνογόνο άναβε πίσω από το κάθε βεγγαλικό. Υποδείχθηκαν 9 λεπτά καθυστερήσεων, αλλά και πάλι δεν είδαμε ποδόσφαιρο. Ο Νάτχο αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 96’, με την ομάδα μας να «παλεύει» να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές μας να… αποφύγουν τις κλωτσιές των αντιπάλων τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μίτσελ, αηδιασμένος από την κατάσταση που επικρατούσε, αποχώρησε για τα αποδυτήρια πριν ολοκληρωθεί το ματς!

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Θρύλος έχασε μεγάλη ευκαιρία για το γκολ, αρχικά με τον Μασάντο να μπερδεύεται και να μην καταφέρνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και λίγο αργότερα στο 104’ τον Κίτσιου να διώχνει πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Μαρκάνο.

Τελικά, στο 105ο λεπτό, ο Μάνταλος σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης, με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν να είναι σοκαριστικές. Πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια, οι παίκτες μας δέχθηκαν… επίθεση από οπαδούς που είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ενώ στη φυσούνα χτυπήθηκαν οι Μανιάτης και Βαλντέζ, με τις εικόνες να αντικατοπτρίζουν με τον χειρότερο τρόπο την παρωδία που εκτυλίχθηκε στο γήπεδο της Τούμπας!

Δείτε φωτογραφίες από τα αίσχη της Τούμπας πατώντας ΕΔΩ.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Τζαβέλλας (76’ Λίνο), Ινσαουράλδε, Βίτορ, Κάτσε, Κατσουράνης (67’ Λάζαρ), Νάτχο, Στοχ, Σαλπιγγίδης (94’ Κίτσιου), Αθανασιάδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγιερι, Σαλίνο (71’ Μασάντο), Μπονγκ (83’ Σάμαρης), Μαρκάνο, Μανωλάς, Εντινγκά, Μανιάτης, Ντομίνγκεζ, Κάμπελ, Φουστέρ (71’ Σαβιόλα), Βαλντέζ.

ΓΗΠΕΔΟ: Τούμπας
ΣΚΟΡΕΡ: 47’ Αθανασιάδης / –
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Στ. Μάνταλος (Καβάλας)
ΒΟΗΘΟΙ: Χρ. Σωτηρόπουλος (Αχαΐας), Αντ. Καρατζίκας (Αθηνών)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΟΙ: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Χρ. Μήτσιος (Ηπείρου)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Δ. Στυλιαράς (Αιτ/νίας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Γ. Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 52’ Κατσουράνης, 53’ Τζαβέλλας, 54’ Βίτορ, 58’ Σκόνδρας, 90’+3 Αθανασιάδης, 90’+ 12 Γλύκος / 6’ Κάμπελ, 53’ Ντομίνγκεζ, 64’ Βαλντέζ, 75’ Μανωλάς, 90’+6 Μέγιερι
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 89’ Κατσουράνης, 90’+6 Νάτχο (2η κίτρινη) / 89’ Μανιάτης
ΔΟΚΑΡΙΑ: – / –

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Όλα τα τελευταία νέα της ομάδας μας στο e-mail σας Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα του Συλλόγου, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τη διάθεση εισιτηρίων και τις προσφορές των επίσημων χορηγών και συνεργατών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και σε ορισμένες περιπτώσεις cookies τρίτων μερών για σκοπούς μάρκετινγκ και για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάνοντας κλικ στο OK ή συνεχίζοντας την περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την χρήση cookies σύμφωνα με τη σχετική πολιτική μας. Δείτε την πολιτική μας για τα cookies κάνοντας κλικ εδώ.
OK