O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
«Ζήτω ο Ολυμπιακός, ζήτω ο Πειραιάς»

«Ζήτω ο Ολυμπιακός, ζήτω ο Πειραιάς»

Ο Ολυμπιακός και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης τιμήθηκαν από τον Δήμο Πειραιά για τα 90 χρόνια του Συλλόγου και την προσφορά σε αθλητισμό και κοινωνία.

1925-2015. Ενενήντα (90) ολόκληρα χρόνια. Χρόνια δόξας. Περηφάνειας. Θριάμβων. Χρόνια που Ολυμπιακός και Πειραιάς, ονόματα και έννοιες απολύτως συνυφασμένες η μία με την άλλη, αποτελούν συνοδοιπόρους σε μια λαμπρή και πάντα ανοδική πορεία. Ο Ολυμπιακός γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά, πια, το «βρέφος» μεγάλωσε. Χάρη στις δικές του υπερβάσεις μέσα στο χρόνο και την καθιέρωσή του στην παγκόσμια ελίτ, έκανε γνωστό στα πέρατα της γης και το λατρεμένο και χιλιοτραγουδισμένο μεγάλο λιμάνι.

Αυτό το λιμάνι το βράδυ της Δευτέρας επέστρεψε μέρος της ευγνωμοσύνης και της αγάπης στον Θρύλο. Σε μια υπέροχη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Ολυμπιακό. Εξάλλου, για τον Ολυμπιακό ο Πειραιάς είναι πάντα η αφετηρία αλλά και ο προορισμός του. Σ’ αυτή την αξέχαστη βραδιά λοιπόν τιμήθηκαν όλα τα τμήματα που, χάρη στις επιτυχίες τους, έχουν «μεταφέρει» και το όνομα του Πειραιά στα πέρατα της γης.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή κατά την οποία τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Πέρα από την καταλυτική του συμβολή στην άμεση επιστροφή της ποδοσφαιρικής ομάδας στους τίτλους (σ.σ.: όταν την παρέλαβε είχε μόλις τερματίσει τελευταία στα play off) και την καθιέρωσή της στην ευρωπαϊκή ελίτ, ο κ. Μαρινάκης ασχολήθηκε (και ασχολείται ακόμα) άκρως επιτυχημένα με τα κοινά του Δήμου Πειραιά. Ως γνωστόν τον Μάιο του 2014 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος καθώς ήταν στην ομάδα των νικητών που ανέδειξε νέο Δήμαρχο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας τον κ. Γιάννη Μώραλη.

Μόλις ένα χρόνο και κάτι μετά, όλοι οι Πειραιώτες γνωρίζουν πόσο πολύ βοηθήθηκε ο Δήμος από την παρουσία του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Χάρη στις χορηγίες και τις δωρεές της ΠΑΕ Ολυμπιακός έγινε το διάστημα αυτό στον Πειραιά μια σειρά έργων και δράσεων. Έργα που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υλοποιούνταν αφού ο Δήμος δεν μπορούσε να τα υποστηρίξει οικονομικά.

Στο περιθώριο της βράβευσής του και μιλώντας από το βήμα, ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, είπε: «Ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς ταξιδεύουν μαζί στην ιστορία, από το 1925 και την ίδρυση του Ολυμπιακού. Ταξιδεύουν σε μια πορεία σταθερή που χαρακτηρίζεται από τους αγώνες και τις νίκες. Από την προσπάθεια, την πίστη, την δύναμη, το πάθος, τις αμέτρητες χαρές και την Ευλογία του Κυρίου. Είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι που έχει ως αφετηρία το πρώτο λιμάνι και ως φάρο την πρώτη ομάδα της χώρας μας. Είναι ένα ταξίδι με αγώνες στα γήπεδα αλλά και στην καθημερινότητα. Με νίκες στα στάδια αλλά και στη ζωή. Ένα ταξίδι που κάνει κάθε μέρα υπερήφανους τους Πειραιώτες, τους Έλληνες, τους Ολυμπιακούς. Από την πρώτη ανάσα του Ολυμπιακού μέχρι σήμερα ο Πειραιάς ήταν πάντα η αφετηρία των ονείρων μας.
Από αυτή την αφετηρία, απ’ αυτόν τον γεμάτο με θετική ενέργεια τόπο, οι θρύλοι του αθλητισμού κουβάλησαν στους ώμους τους το βαρύ όνομα του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιάς και το έκαναν γνωστό από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Ο Ολυμπιακός είναι ο σύνδεσμος στις καρδιές των Πειραιωτών. Είναι η λέξη που ακούει περισσότερο κάθε παιδί που μεγαλώνει στις γειτονιές της πόλης. Είναι ο αθλητικός σύλλογος που σημαίνει για τους Έλληνες πολλά. Πολλά περισσότερα από αθλητικές κατακτήσεις και νίκες. Είναι μια σημαία υπερηφάνειας που υψώθηκε στον Πειραιά και στη συνέχεια κατέκτησε τον κόσμο δοξάζοντας και τιμώντας την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και πρόσφατα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας. Είναι μια ομάδα που έγινε Θρύλος. Μια χούφτα άνθρωποι που έγιναν εκατομμύρια.
Η μεγάλη μας αγάπη γεννήθηκε στον Πειραιά και πλέον μεγαλουργεί. Η ποδοσφαιρική ομάδα συγκαταλέγεται στις 25 καλύτερες της Ευρώπης, στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σαρώνει όλους τους τίτλους στην Ελλάδα και συντρίβει όλα τα ιστορικά ρεκόρ. Οι ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, κολύμβησης συλλέγουν όλους τους εγχώριους τίτλους και κατακτούν διαρκώς και ευρωπαϊκούς. Την ίδια στιγμή η καρδιά του Συλλόγου, η καρδιά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού χτυπάει πιο δυνατά από ποτέ. Όλοι μαζί ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα να κάνουν αθλητισμό με τα χρώματα του ενδοξότερου ελληνικού Συλλόγου. Φτιάχνοντας Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμάζεται και ο πλανήτης μαθαίνει μόνο αρνητικά νέα για τη χώρα μας ο Ολυμπιακός την διαφημίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι μια σπουδαία αποστολή για όλους εμάς, δηλαδή να σηκώσουμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά μπορούμε. Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός επιστρέφει τη μεγάλη αγάπη που δέχεται από τον κόσμο. Γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για τους αδύναμους με συστηματική και συνεχή προσφορά στέκεται στο πλευρό τους. Σε κάθε γειτονιά της πόλης συναντά κανείς το ανθρώπινο πρόσωπο και την αλληλεγγύη του Θρύλου. Η ιστορική σύμπραξη του Συλλόγου με την UNICEF και το ότι έχουν εμβολιαστεί ως τώρα 1 εκατ. παιδιά στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νίκες. Η διαρκής στήριξη των συνανθρώπων μας, των οργανισμών που μας χρειάζονται, είναι μέρος της κοινωνικής δράσης του Ολυμπιακού, της Ιερής αποστολής του.
Στο πλαίσιο της διάθεσής μας για κοινωνική προσφορά, όπως γνωρίζετε όλοι, αποφάσισα να πάρω μέρος πιο ενεργά στα κοινά του Πειραιά. Είναι η πόλη που μεγάλωσα, που πήγα σχολείο, που έμαθα ν’ αγαπάω από παιδί. Στην πόλη που μεγάλωσε και δημιούργησε ο πατέρας μου, στην ίδια πόλη που έχω κι εγώ την έδρα των επιχειρήσεών μου. Από την πρώτη στιγμή που φορείς της πόλης με πλησίασαν και μου ζήτησαν να βοηθήσω στο να αλλάξει ρότα το μεγάλο λιμάνι και να γίνει κέντρο της ναυτιλίας, μια σύγχρονη πόλη, δεν δίστασα ούτε μια στιγμή. Μπήκα στη μάχη με τον σημερινό Δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, και μια ομάδα ακόμα άξιων ανθρώπων, ώστε με όλες μας τις δυνάμεις να παλέψουμε για ν’ αλλάξουμε το παρόν και το μέλλον του Πειραιά.
Θα ήμασταν όλοι πολύ ικανοποιημένοι αν ο Δήμος Πειραιά και κατ’ επέκταση η πόλη του Πειραιά και οι Πειραιώτες ευημερούσαν. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Υπήρχαν προβλήματα μεγάλα, έως ανυπέρβλητα. Κυρίως ήταν ιδιαίτερα εμφανής η έλλειψη ελπίδας, εμπιστοσύνης και οράματος από τους πολίτες. Επίσης εμφανής ήταν η απουσία, χωρίς δική τους ευθύνη τις περισσότερες φορές, ευκατάστατων Πειραιωτών, φορέων ή ιδρυμάτων. Ενώ λοιπόν σε άλλες πόλεις συμβάλλουν τα μέγιστα στην πόλη μας, με ελάχιστες υπαρκτές εξαιρέσεις, δεν το είχαμε δει.
Στην κατεύθυνση αυτή, κι επειδή πίστευα πάντα ότι οι πράξεις μετράνε πάντα και όχι τα πολλά λόγια και προκειμένου να δείξουμε το δρόμο και σε άλλους που ήθελαν και θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την πλευρά του Δήμου, αναλάβαμε ως ΠΑΕ Ολυμπιακός και ως Ερασιτέχνης μια σειρά πρωτοβουλιών. Αυτό ώστε την πρώτη δύσκολη χρονιά της νέας δημοτικής αρχής να συμβάλλουμε κι εμείς σε κρίσιμους τομείς για την πόλη, την ζωή των Πειραιωτών και των παιδιών τους.

Ευχαριστώ τον Δήμο για την βράβευση στο πρόσωπό μου και την προσφορά του Ολυμπιακού στην πόλη. Ό,τι κάνουμε όμως το κάνουμε ειλικρινά από την καρδιά μας και δίχως καμία επιθυμία για επιβράβευση και συγχαρητήρια. Είχα πει προεκλογικά ότι μπαίνω στη μάχη για να προσφέρω. Για να δώσω και όχι να πάρω. Συνεχίζω να τηρώ τις υποσχέσεις μου.
Σήμερα δε είναι μια ευκαιρία να τονίσω το εξής: τώρα που γνωρίζω ακόμα καλύτερα από πρώτο χέρι την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πόλη αλλά και τη μεγάλη μάχη που δίνει καθημερινά ο νέος Δήμαρχος με όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, τώρα είναι που ο Ολυμπιακός θα σταθεί ακόμα πιο κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια. Τώρα θα είναι ακόμα πιο κοντά στην πόλη και τους Πειραιώτες.
Τα 90 χρόνια ζωής του Συλλόγου είναι λίγα για να χωρέσουν τη δόξα του. Όμως, αυτός ο Σύλλογος, γι’ αυτή την ιστορία που είναι γεμάτη θριάμβους και περηφάνεια, γι’ αυτή τη χώρα και γι’ αυτή την πόλη, τον Πειραιά μας, θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται χωρίς να γνωρίζει πόνο και κούραση. Προσωπικά, ως ηγέτης αυτής της μεγάλης οικογένειας, θα συνεχίσω να μάχομαι καθημερινά για να γίνεται ο Πειραιάς μια καλύτερη πόλη και για να κατακτά ο Ολυμπιακός διαρκώς υψηλότερες κορυφές. Για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να συνεχίσουμε να είμαστε πάντα νικητές. Ζήτω ο Πειραιάς, ζήτω ο Ολυμπιακός μας».


Ο Δήμος Πειραιά τίμησε και τον επί σειρά ετών Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Σωκράτη Κόκκαλη, που συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα, φυσικά και το ποδόσφαιρο που άφησε πίσω του τα λεγόμενα «πέτρινα» χρόνια. Το βραβείο παρέδωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μώραλης, με τον οποίο ο κ. Κόκκαλης υπήρξε για περισσότερα από 15 χρόνια συνεργάτης του στην ΠΑΕ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Κόκκαλης είπε: «Ο Ολυμπιακός είναι γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα σ’ αυτή τη χώρα και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Έχει πάρει αμέτρητα πρωταθλήματα. Έχει την καλύτερη ομάδα. Έχει τους καλύτερους φιλάθλους, εκτός από ορισμένες φορές (γέλια) και έχει και την καλύτερη διοίκηση. Όλα αυτά συνιστούν ένα πλεονέκτημα το οποίο οι άλλες ομάδες δεν μπορούν να το αποκτήσουν. Προχθές ο Ολυμπιακός είχε ένα αποτέλεσμα που δεν άρεσε πολύ στους φιλάθλους. Οι φίλαθλοι στο τέλος του αγώνα, κατά κάποιο τρόπο, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με ορισμένα σφυρίγματα. Τα έχω ζήσει κι εγώ πολλές φορές αυτά. Θα ήθελα λοιπόν να απευθυνθώ σ’ αυτούς τους φιλάθλους. Να τους ρωτήσω οι κακομοίρηδες οι φίλαθλοι των άλλων ομάδων, που έχουν να πάρουν τόσα χρόνια πρωτάθλημα, θα έπρεπε να έρχονται με Καλάσνικοφ στα γήπεδα; Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε. Εγώ έκανα ό,τι έκανα για τον Ολυμπιακό γιατί είμαι Ολυμπιακός και τον αγαπάω. Είμαι βέβαιος ότι η διαδοχή, ο νέος πρόεδρος ο κ. Μαρινάκης, που συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τη διοίκηση και την πορεία του Ολυμπιακού, θα έχει περισσότερα πρωταθλήματα, και ελπίζω, αν θέλει κάποια στιγμή, ν’ αφήσει να πάρει κάποιο και κανένας άλλος (γέλια). Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά».


Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μια τόσο σπουδαία βραδιά και βραβεύσεις για δύο ιστορικούς Προέδρους του Ολυμπιακού. Ο λόγος για τους αείμνηστους, Σταύρο Νταϊφά, και Νίκο Γουλανδρή. Το βραβείο για τον Σταύρο Νταϊφά παρέλαβε η κόρη του και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά, κα. Ειρήνη Νταϊφά. Το βραβείο για τον Νίκο Γουλανδρή παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της οικογενείας.

Η κα. Ειρήνη Νταϊφά είπε όταν ανέβηκε στο βήμα: «Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο με την ιδιότητά μου της αντιδημάρχου πολιτισμού αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου. τύποις εδώ είναι το γραφείο μου. Είναι ο φυσικός μου χώρος στον οποίο κινούμαι. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον φίλο και δημοτικό σύμβουλο, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για την τιμή. Είμαι πολύ συγκινημένη. Μου συμβαίνει κάθε φορά που βλέπω βίντεο που αφορά τον πατέρα μου και βλέπω το πρόσωπό του. Θέλω να πω ότι ελπίζω, νομίζω είμαι σίγουρη, αυτό το βραβείο θα μας θυμίσει τα πράγματα που πρέσβευε ο Σταύρος Νταϊφάς. Πρώτον ήταν άνθρωπος. Δεύτερον ότι αγαπούσε… τρομακτικά την ομάδα του, τον Ολυμπιακό. Τρίτον ότι αγαπούσε πάρα πολύ την πόλη του τον Πειραιά. Τέταρτον ότι αγαπούσε την χώρα του, την Ελλάδα. Ευελπιστώ να ισχύουν για όλους μας. Να τα θυμόμαστε για πάντα και να τα πράττουμε. Ευχαριστώ. Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία για όλους μας».


Στο μεταξύ την εκδήλωση είχε προλογίσει ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είπε τα ακόλουθα:

«Κύριες και κύριοι καλησπέρα.

Στη σημερινή εκδήλωση, στην σημερινή γιορτή δεν θα προχωρήσω σε προσφωνήσεις για δυο λόγους.

Πρώτον γιατί θα έπρεπε να αναφερθώ τουλάχιστον στους μισούς από εσάς και δεύτερον γιατί εμείς οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ειδικά σε εκδηλώσεις που αφορούν τον ιστορικό μας Σύλλογο αισθανόμαστε όλοι ίσοι ανεξαρτήτως της ιδιότητας του καθενός. Αισθανόμαστε όλοι ίσοι, γιατί μας ενώνει η αγάπη μας για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, η ανιδιοτελής αγάπη για αυτό το αθλητικό κοινωνικό φαινόμενο που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του.

Σας καλωσορίζω λοιπόν σήμερα όλους, στο άλλο καμάρι της πόλης μας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο και αυτό φέτος γιορτάζει τα 120 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του.

Είναι ίσως μια θα έλεγα, όχι διαβολική, αλλά πραγματικά περίεργη σύμπτωση ότι φέτος γιορτάζει και ο Δήμος Πειραιά τα 180 χρόνια του από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο όταν ορκίστηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα το 1835.

Με την ευκαιρία θα πρέπει σήμερα να πω ότι τα 180 χρόνια του Δήμου, αλλά και τα 120 του Δημοτικού Θεάτρου θα γιορταστούν σε εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο Δήμος την Τρίτη, 29/12/2015.

Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας. Είμαστε εδώ σε μια όχι μαζική εκδήλωση σε σχέση με το μέγεθος του Συλλόγου, αλλά σε μια εκδήλωση προκειμένου ο Δήμος Πειραιά να τιμήσει στο πρόσωπο σημαντικών ανθρώπων, σημαντικών παραγόντων και αθλητών την ιστορία του Ολυμπιακού.

Και να τιμήσει στο πρόσωπο του πρώτου Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Σύλλογο για την προσφορά του στην πόλη.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ λοιπόν γεννήθηκε πριν 90 χρόνια, όταν σημαντικοί Πειραιώτες πήραν την απόφαση να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα, που θα φορούσε τα ερυθρόλευκα και στο στήθος θα είχε ως σύμβολο τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο για να πρεσβεύει τα ολυμπιακά ιδεώδη όπως και το όνομα του Συλλόγου.

Στην πορεία δημιουργήθηκαν κι άλλα τμήματα για όλα τα αθλήματα που και αυτά με την σειρά τους προσέφεραν στην πόλη του Πειραιά, αλλά και στα εκατομμύρια φιλάθλους του Ολυμπιακού μεγάλες διακρίσεις: πρωταθλήματα, κύπελλα, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια, αλλά και ολυμπιακά μετάλλια.

Θα μπορούσε άραγε κανείς να φανταστεί το 1925 την αθλητική επανάσταση που θα γίνονταν τα επόμενα 90 χρόνια; Εκτιμώ πως όχι.

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μια ομάδα που γεννήθηκε και στηρίχθηκε στην πόλη του Πειραιά και τους Πειραιώτες στις φτωχογειτονιές του Πειραιά και στην προσφυγιά ότι θα έφτανε σε λίγες δεκαετίες να έχει την υποστήριξη σχεδόν των μισών Ελλήνων; Μάλλον όχι.

Θα μπορούσε κανείς τότε ή και λίγο αργότερα να προβλέψει τους τίτλους, τις διακρίσεις τη προσφορά του συλλόγου μας στον Ελληνικό αθλητισμό και στην νεολαία της πατρίδας μας; Εκτιμώ πως όχι.

Τα παραπάνω όμως έγιναν τυχαία; Προφανώς όχι.

Για να γίνουν όλα αυτά, για να φτάσουμε σήμερα να διατηρεί 16 ολυμπιακά αθλήματα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα να εκπαιδεύει αθλητικά πολλές χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα, κάποιοι διέθεσαν ώρες, διέθεσαν γνώσεις, διέθεσαν αμύθητα χρήματα και ταυτόχρονα στερήθηκαν άλλα σημαντικά πράγματα. Στερήθηκαν τις οικογένειες τους, στέρησαν ώρες από τις άλλες επαγγελματικές τους δραστηριότητες, στερήθηκαν ώρες ξεκούρασης ή διασκέδασης και κάποιες φορές άκουσαν και την γκρίνια από τον πιο απαιτητικό κόσμο που τουλάχιστον εγώ έχω δει στην ζωή μου. Αν και βέβαια οι ίδιοι παράγοντες και Πρόεδροι καλόμαθαν σε αυτές τις επιτυχίες. Από την άλλη πλευρά έχουμε και την πλειάδα αριθμητικά πολύ περισσοτέρων αθλητών μας. Είναι και αυτοί οι οποίοι κουράστηκαν, κόπιασαν, μάτωσαν για πολλές δεκαετίες χωρίς αμοιβές στερήθηκαν και αυτοί όσα απολάμβανε η ηλικία των αθλητών ξενύχτια, φαγητά, ταξίδια. Τίμησαν την ερυθρόλευκη, αλλά τιμήθηκαν όσοι είχαν την ευκαιρία να φορέσουν την τιμημένη φανέλλα του Συλλόγου.

Δεν θα αναφερθώ σε όλους, αλλά ποιος μπορεί να παραλείψει εκ των ιδρυτών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ τον Μανούσκο και τον Καμπέρο, τους αείμνηστους Νταϊφά και Γουλανδρή, τον Σωκράτη Κόκκαλη, την οικογένεια των Ανδριοπουλέων, την οικογένεια Αγγελόπουλου στο μπάσκετ και σήμερα τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει τα ηνία της ναυαρχίδας του Ολυμπιακού, του ποδοσφαιρικού τμήματος και μια μεγάλη συμβολή στα του Ερασιτέχνη με τη συμπαράσταση φυσικά του νέου Προέδρου Μιχάλη Κουντούρη.

Επίσης, κάποιοι άλλοι πολύ περισσότεροι αριθμητικά που φορώντας την ερυθρόλευκη προπονήθηκαν σκληρά, έδωσαν στην κυριολεξία το αίμα τους, ανεξάρτητα αν από ένα σημείο και μετά και σε ορισμένα αθλήματα είχαν και αμοιβές, στερούμενοι και αυτοί πολλά που ειδικά στις ηλικίες των αθλητών αποτελούν πρόκληση. Είναι οι αθλητές και αθλήτριες μας, είναι οι πρωταγωνιστές, είναι τα ινδάλματα και τα παραδείγματα για τις νέες γενιές.

Νομίζω ότι σήμερα είναι για εμένα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου και θα μου επιτρέψετε και μια προσωπική αναφορά. Πριν 15 μήνες ορκίστηκα εδώ στην ίδια αίθουσα Δήμαρχος του Πειραιά. Προφανέστατα είναι ότι πιο τιμητικό έχει συμβεί στην ζωή μου, καθώς περί τιμής πρόκειται να εκλέγεσαι από τους Πειραιώτες, να επιλέγεσαι φυσικά μαζί με όλη την ομάδα των υποψηφίων και η αλήθεια είναι ότι η ομάδα ήταν πολύ δυνατή. Αν δεν είναι τιμή και ευθύνη τι άλλο μπορεί να είναι.

Και σήμερα στην ίδια αίθουσα, έχω μια τεράστια χαρά αλλά και δυνατότητα να εκπληρώσω μια επιθυμία που πάντα είχα μέσα στο μυαλό μου, αλλά μέχρι να εκλεγώ Δήμαρχος δεν είχα βρει τον τρόπο να την υλοποιήσω, ώστε να έχει και την απαραίτητη αίγλη. Να τιμήσω και εγώ δύο ανθρώπους που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ και να με εμπιστευθούν στη διαδρομή μου στο Σύλλογο.

Είχα την τύχη στην ζωή μου να εργαστώ για 20 χρόνια σε κάτι που αγαπούσα από παιδί, σε κάτι που με έμαθε ο πατέρας μου να αγαπώ και φυσικά το έχω ήδη μάθει στον γιο μου. Είχα την τύχη να ενταχθώ και να δουλέψω για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Και μάλιστα να δουλέψω, να συνεργαστώ με πρόσωπα που θαύμαζα και η προσφορά τους στον Σύλλογο είναι ανεκτίμητη. Επιπλέον, είχα το προνόμιο να εμπλακώ όχι μόνο με το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά και με το μπάσκετ, το βόλεϊ και τα άλλα τμήματα του Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Είχα την ευκαιρία επί Προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη να ζήσω από κοντά το τέλος των πέτρινων χρόνων της ποδοσφαιρικής ομάδας, την ανακαίνιση του Προπονητηρίου στο Ρέντη, την κατασκευή του νέου Γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, την σημαντικότερη για εμένα στιγμή της νεότερης ιστορίας του Συλλόγου, το πρώτο Ευρωπαϊκό του μπάσκετ στην Ρώμη, την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία εγγραφής των μελών όχι με 10.000 μέλη, αλλά με 90.000 μέλη σε 6-7 μήνες στον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, να γνωρίσω αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας, τους γίγαντες του συνδέσμου βετεράνων που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο για κοινωνικούς λόγους, προπονητές εξαιρετικούς, τις οικογένειες των παιδιών που χάθηκαν στη Θύρα 7 τη μαύρη μέρα για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν μπορώ λοιπόν να μην ευχαριστήσω σήμερα και προσωπικά τον Σωκράτη Κόκκαλη για την ευκαιρία που μου έδωσε, ώστε να δουλέψω για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και την εμπιστοσύνη που για 16 χρόνια μου έδειξε, αλλά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που όταν σε εκείνη την ιστορική ημέρα, όταν παρέλαβε τα ηνία από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη και παρά το ότι όπως είθισται θα μπορούσε σε κρίσιμες θέσεις να τοποθετήσει στελέχη του περιβάλλοντος του, με εμπιστεύτηκε και μάλιστα μέχρι του σημείου να με προτείνει μετά από δυο χρόνια και για Πρόεδρο της Super League.

Στα περίπου τέσσερα χρόνια που συνεργαστήκαμε στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη είχα την ευκαιρία να ζήσω αντίστοιχες στιγμές. Νέα πρωταθλήματα, νέα κύπελλα μεγάλες εμφανίσεις στην Ευρώπη, την ανάκαμψη του Ερασιτέχνη, τον εκσυγχρονισμό του προπονητηρίου και του Γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, την περαιτέρω αναβάθμιση των Ακαδημιών μας, μεγάλες και ουσιαστικές συνεργασίες όπως αυτή με την Unicef και πολλά άλλα.

Θέλω σήμερα να διαβεβαιώσω και τους δυο ότι δεν ξέρω αν ανταποκρίθηκα σε αυτά που εκείνοι περίμεναν, αλλά ότι προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις μου να δουλέψω επαγγελματικά και επειδή οι τομείς που κατά καιρούς είχα αναλάβει είχαν κυρίως σε σχέση με τον κόσμο και την εικόνα του Συλλόγου ότι προσπάθησα να εργαστώ με σοβαρότητα, εντιμότητα και αξιοπρέπεια όπως ταιριάζει και στην ιστορία και στο όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας και διαβεβαιώνω και τους Πειραιώτες ότι και τα υπόλοιπα 3,5 χρόνια θα πράξω το ίδιο, με το ίδιο πάθος για τον Πειραιά. Εξ άλλου, όπως είπε ο Χρήστος Φερεντίνος Πειραιάς και Ολυμπιακός έχουν κοινά στοιχεία, έχουν κοινή διαδρομή.

Επειδή όμως, όπως αντιλαμβάνεστε μπορώ να μιλάω για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ εύκολα για ώρες, αλλά και επειδή σήμερα εδώ υπάρχουν δεκάδες πιο σημαντικοί για τον Ολυμπιακό άνθρωποι από μένα, θα κλείσω μόνο με μια αναφορά στην τεράστια προσφορά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στην πόλη, η οποία προφανώς τους τελευταίους μήνες συνδυάζεται άμεσα με την επιθυμία του σημερινού Προέδρου της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Βαγγέλη Μαρινάκη και φυσικά των συνεργατών του από την Καραϊσκάκη Α.Ε., αλλά και τον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ να βοηθήσει την πόλη ειδικά στην πολύ δύσκολη παρούσα συγκυρία για τη χώρα, αλλά τον Δήμο ειδικότερα.

Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι αυτές προκύπτουν μόνο από την οικονομική δυνατότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν είναι έτσι όμως.

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μεγαλούργησε επί δεκαετίες στηριζόμενος στην πόλη και τους Πειραιώτες. Η αγάπη και η στήριξη αυτών των ανθρώπων έκαναν τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ παντοδύναμο. Άνθρωποι που σε πιο δύσκολους καιρούς ακόμα και σε αυτούς που τώρα περνάμε, στήριξαν την ομάδα, γέμιζαν το Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης, ακολουθούσαν παντού τις ομάδες, όπου αυτές αγωνίζονταν, μεταδίδοντας την ιδέα του Ολυμπιακού.

Σήμερα λοιπόν που όλη η χώρα, άλλα και ο Πειραιάς ειδικότερα ανεβαίνει την δική του ανηφόρα, το δικό τους «γολγοθά» έρχεται ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ανταποδίδει στον Πειραιά και τους Πειραιώτες ένα μικρό κομμάτι από αυτά που εκείνοι επί 90 χρόνια έχουν δώσει. Είναι βέβαια προφανές, ότι υπάρχει και μια νέα δημοτική αρχή η οποία είναι ανοιχτή και ικανή να συνεργαστεί και επιθυμεί την συνεργασία του Ολυμπιακού.

Τι πιο ωραίο τι πιο υγείες;

Μακάρι ο Δήμος Πειραιά και κατ’ επέκταση η πόλη και οι Πειραιώτες να ευημερούσαν. Μακάρι όλα τα προβλήματα να ήταν λυμένα και η πόλη να λειτουργούσε όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Να λειτουργούσε όπως οι Πειραιώτες ονειρεύονται να την δουν.

Όμως επειδή από την πρώτη στιγμή ως νέα Δημοτική Αρχή πιστοποιήσαμε την κάκιστη οικονομική κατάσταση του Δήμου ο πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΠΑΕ προχώρησε ως Σύλλογος, ως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ σε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε να διευκολύνει την ζωή των Πειραιωτών, να ομορφύνει την πόλη μας και να βοηθήσει ώστε σιγά σιγά να βάλουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο Πειραιάς να γίνει προορισμός. Όχι μόνο τουριστικός, αλλά ναυτιλιακός, εμπορικός, πολιτιστικός και αθλητικός.

Πριν κλείσω να ευχηθώ στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ να τα χιλιάσει, να συνεχίσει να κατακτά νίκες γιατί έτσι παραμένουν μεγάλες οι ομάδες, να δημιουργεί νέες γενιές φιλάθλων, να λειτουργεί πάντα ως οικογένεια, γιατί αυτό αποτελεί μεγάλο μέρος της δύναμης του.

Να βοηθάει όταν και όσο μπορεί την κοινωνία όπως το πράττει έως σήμερα και να γνωρίζει ότι ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες θα είναι για πάντα στο πλευρό του όπως για 9 δεκαετίες πράττουν από την ίδρυση του έως σήμερα. Σας ευχαριστώ».

ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

-Ο κ. Αντώνης Νικοπολίδης βράβευσε, αντί του Προέδρου των Βετεράνων, κ. Γιώργου Δαρίβα, στον οποίο έτυχε κάτι απρόοπτο, τρεις ζωντανούς θρύλους του Θρύλου. Ο λόγος για τους κ.κ. Κώστα Πολυχρονίου, Γιάννη Γκαϊτατζή και Ηλία Υφαντή.

-Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ, κ. Σταύρος Ελληνιάδης, βράβευσε τον κ. Αργύρη Καμπούρη.

-Ο Δήμος Πειραιά διά του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ. Πέτρου Κόκκαλη, τίμησε τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, κ. Λεωνίδα Θεοδωρακάκη.

-Ο γ.γ. του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Νίκος Αγγελόπουλος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Μπάμπη Μουτσάτσο.

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και προπονητής, κ. Νίκος Γέμελος, βράβευσε την κα. Έλλην Ρουσσάκη.

-Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Γιώργος Δαβάκης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Τάκη Βεντίκο.

-Ο Δήμος Πειραιά τίμησε και τη γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού που κατέκτησε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους το 2015. Το βραβείο παρέδωσε η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά και παγκόσμια πρωταθλήτρια, κα. Σταυρούλα Αντωνάκου, στην αρχηγό της ομάδας πόλο, κα. Φιλιώ Μανωλιουδάκη.

Από την σημερινή ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ήταν παρόντες από το τεχνικό τιμ οι κ.κ. Γιάννης Σφαιρόπουλος και Μίλαν Τόμιτς. Εκεί ήταν και ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Χρήστος Μπαφές, καθώς και οι καλαθοσφαιριστές, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντι Τζέι Στρόμπερι και Γιάννης Αθηναίου.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, εγκαινίασαν την έκθεση «ΚΟΚΚΙΝΟ» ενώ αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε ζωντανά στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF όπου και ανακοίνωσε τη δική του προσφορά.

 

Να σημειωθεί πως στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε η σημαντική συνεισφορά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στη βελτίωση της πόλης του Πειραιά. Όλοι οι Πειραιώτες είδαν να γίνονται πολλά και σημαντικά έργα. Ποια ήταν αυτά;

-Ανακατασκευάστηκαν πλήρως πλατείες, όπως η πλατεία Θεμιστοκλή στα Μανιάτικα και η πλατεία Αγίων Αναργύρων στην Κοκκινιά.

-Έγιναν αισθητικές παρεμβάσεις για να ομορφύνει η πόλη. Καλύφθηκαν με πανό παλαιά κτίρια, όπως η Κάβα Χάλαρη, το Σιλό στην είσοδο του Πειραιά και βεβαίως το κουφάρι της Ραλλείου η εικόνα του οποίου υποβάθμιζε το κέντρο της πόλης.

-Υπήρξαν παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των εργοταξίων του Μετρό έτσι ώστε, όσο διαρκούν τα έργα, να υπάρχει μια όμορφη εικόνα στην πόλη.

-Αντικαταστάθηκαν σπασμένα πεζοδρόμια όπως π.χ. στην 34ου Συντάγματος.

-Έγινε εκτεταμένη δεντροφύτευση σε ολόκληρη την πόλη.

-Ανακατασκευάστηκε πλήρως το γήπεδο του Ατρομήτου Πειραιά στα Καμίνια. Νέος χλοοτάπητας μπήκε, καινούργια αποδυτήρια δημιουργήθηκαν και τοποθετήθηκε περίφραξη και άλλα πολλά.

-Δημιουργήθηκαν δύο ολοκαίνουργια γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα beach volley στα Βοτσαλάκια.

-Ανακατασκευάστηκε το κλειστό γήπεδο Καμινίων και το Σαλπέας.

Δεν είναι όμως μόνο τα έργα. Είναι και η κοινωνική προσφορά του Ολυμπιακού και του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι διαρκής. Πέραν όλων των άλλων:

-Από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΠΑΕ Ολυμπιακός υποστηρίζει 160 άπορες οικογένειες μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Πειραιά, προσφέροντας τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κάθε 15 μέρες.

-Βοηθά το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Πειραιά. Τα καθημερινά συσσίτια των ενοριών του Πειραιά και της Μητρόπολης της Νίκαιας γίνονται χάρη σε αυτή τη βοήθεια.

-Είναι δίπλα στην 3η ηλικία καλύπτοντας οικονομικά τις εορταστικές εκδηλώσεις, τις εκδρομές και τις δραστηριότητες των Κέντρων Αγάπης. Εξόπλισε όλα τα Κέντρα Αγάπης με υπολογιστές και εκτυπωτές.

Μα πάνω απ’ όλα και στο επίκεντρο της προσφοράς της ΠΑΕ Ολυμπιακός, βρίσκονται τα παιδιά. Πώς τα έχει βοηθήσει ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης;

-Ανακατασκευάστηκαν παιδικές χαρές για να παίζουν με ασφάλεια.

-Έγιναν καλοκαιρινά αθλητικά camp για τα παιδιά του δημοτικού.

-Για έναν μήνα η Λέσχη του Ολυμπιακού στη Μαρίνα Ζέας φιλοξένησε παιδότοπο της Playmobil τον οποίο επισκέφθηκαν χιλιάδες παιδιά.

-Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Πειραιά κάθε καλοκαίρι λειτουργούν με τη στήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

-Όλες οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά πέρυσι και φέτος είναι δωρεά του Ολυμπιακού.

-Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τις Απόκριες με παιδικές δραστηριότητες σε όλο τον Πειραιά.

-Την Καθαρά Δευτέρα έγιναν συναυλίες και μοιράστηκαν σαρακοστιανά σε όλους.

Πέρα απ’ όλα τα πολλά και σημαντικά που προαναφέρθηκαν, στη νέα εποχή στον Δήμο Πειραιά δημιουργήθηκε η τουριστική καμπάνια Destination Piraeus με την έκδοση πολυτελούς εντύπου οδηγού. Επίσης «χτίστηκε» σχετική ιστοσελίδα και «γεννήθηκαν» εφαρμογές για tablets και κινητά τηλέφωνα. Πλέον ο Πειραιάς διαφημίζεται στους σταθμούς της κρουαζιέρας απ’ όπου διέρχονται κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες. Φυσικά σ’ αυτή τη νέα περίοδο με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στα κοινά του Δήμου δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή που με επιτυχία διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» με 106 εκδηλώσεις στην πόλη. Όλα αυτά, φυσικά, είναι ΜΟΝΟ η αρχή…

Δείτε το video:

Για να δείτε το phptostory από την εκδήλωση πατήστε ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Όλα τα τελευταία νέα της ομάδας μας στο e-mail σας Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα του Συλλόγου, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τη διάθεση εισιτηρίων και τις προσφορές των επίσημων χορηγών και συνεργατών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και σε ορισμένες περιπτώσεις cookies τρίτων μερών για σκοπούς μάρκετινγκ και για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάνοντας κλικ στο OK ή συνεχίζοντας την περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την χρήση cookies σύμφωνα με τη σχετική πολιτική μας. Δείτε την πολιτική μας για τα cookies κάνοντας κλικ εδώ.
OK