O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
Νταμπλούχος Ελλάδος ο Ολυμπιακός!

Νταμπλούχος Ελλάδος ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ξάνθης στον τελικό του Κυπέλλου με 3-1 και κατέκτησε το νταμπλ!

Με 3-1 επικράτησε ο Ολυμπιακός της Ξάνθης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και κατέκτησε το 27ο Κύπελλο στην ιστορία του και 17ο νταμπλ! Τα γκολ των νταμπλούχων Ελλάδος πέτυχαν οι Χάρα, Ντομίνγκεζ και Φορτούνης!

Ο κ. Περέιρα παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Ρομπέρτο ήταν κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας και Μαζουακού. Στον άξονα ο κ. Περέιρα χρησιμοποίησε δύο κεντρικούς μέσους, τον Εντινγκά με τον Μιλιβόγεβιτς. Μπροστά τους, σε ελεύθερο ρόλο ως «δεκάρι» ήταν ο Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ. Στις πτέρυγες ήταν δεξιά ο Ντοσεβί και αριστερά ο Φουστέρ, ο οποίος αγωνίστηκε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Φράνκο Χάρα.

Ενωμένοι κατά του bullying!

Τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων επιδόθηκαν σε μία σειρά ενεργειών κατά του bullying, με αποκορύφωμα τις τοποθετήσεις των δύο προπονητών και των δύο παικτών που έλαβαν μέρος στη συνέντευξη Τύπου, με τις οποίες έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού. Πριν την έναρξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας λευκά μπλουζάκια, επάνω στα οποία αναγραφόταν «κόκκινη κάρτα στο bullying». Το ίδιο και οι επίσημοι του αγώνα (διαιτητές, προπονητές κλπ), ενώ είχαν σχεδιαστεί και ειδικά βραχιολάκια με το μήνυμα «όχι στο bullying»! Στα μάτριξ του ΟΑΚΑ έπαιξε το promo video, με τη συμμετοχή του Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ και του Δημήτρη Γούτα. Το μήνυμα έπρεπε να ακουστεί και να πάει παντού: Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο του bullying!

Σέντρα στον μεγάλο τελικό

Το ματς άρχισε με τον Ολυμπιακό να δείχνει από νωρίς διάθεση να πιέσει. Επικίνδυνη φάση νωρίς (στο 3’) για τον Θρύλο, όμως δίχως αποτέλεσμα και κάπως έτσι το ματς… πήρε μπροστά! Η ομάδα μας θέλησε να πάρει τα ηνία του αγώνα και να κοντρολάρει τον ρυθμό, κάνοντας το παιχνίδι. Η κατοχή ήταν από νωρίς στα πόδια των παικτών του κ. Περέιρα και εκείνοι έδιναν τον τόνο. Η Ξάνθη έμεινε σε… υπομονετικό στάδιο. Ακόμη και όταν οι Ακρίτες είχαν την μπάλα στα πόδια τους, ο Ολυμπιακός έδινε τον ρυθμό, με τα μαρκαρίσματα, τα ντουμπλαρίσματα και τις βοήθειες, περιορίζοντας τον αντίπαλο, ή δίνοντας χώρο. Μετά το δεκάλεπτο ο ρυθμός έγινε πιο κοντρολαρισμένος και η Ξάνθη ισορρόπησε, «ξεθαρρεύοντας».

Ήταν σαφής, από το πρώτο κομμάτι του αγώνα, η πρόθεση της Ξάνθης να εκμεταλλευτεί τον Κλέιτον, όπως και ο Θρύλος τον Ντομίνγκεζ. Στα πρώτα 1-2 λεπτά μετά το 15’ η Ξάνθη κέρδισε 4-5 κόρνερ συνεχόμενα και έκλεισε την ομάδα μας στην περιοχή της. Η «πολιορκία» λύθηκε δίχως «παρατράγουδα» για τον Ολυμπιακό και ο Θρύλος βγήκε ξανά μπροστά και για ένα δικό του διάστημα έκλεισε αντίστοιχα την Ξάνθη στα καρέ της. Ο Φουστέρ έχασε μία καλή ευκαιρία και ο Θρύλος συνέχισε να πιέζει. Ο Χάρα έκανε πολλές διαφορετικές κινήσεις στην επίθεση, ανοίγοντας χώρους για τον «Τσόρι», τον Ντοσεβί και τον Φουστέρ, προκειμένου εκείνοι να πατούν περισσότερο την περιοχή του Κυριακίδη. Ανασταλτικά ο Μιλιβόγεβιτς έμπαινε συχνά ανάμεσα στα στόπερ (Μποτία-Σιόβα) και τους έδινε άπλα στο γήπεδο, προκειμένου να βοηθήσει και στην ανάπτυξη.

Η μπάλα περνούσε πολύ από τα πόδια του «Τσόρι» στην ανάπτυξη, όμως η Ξάνθη είχε 2 με 3 παίκτες «επάνω» του, στην «ακτίνα» δράσης του. Ο Αργεντινός δεν είχε πολύ χώρο για να κινηθεί, με αποτέλεσμα ο Χάρα να γυρνάει αρκετά πίσω κάποιες φορές, προκειμένου να πάρει την μπάλα και να απελευθερώσει τον Ντομίνγκεζ. Το ίδιο έκανε και ο Φουστέρ, με τον Ντοσεβί να μένει περισσότερο προς τη γραμμή. Η Skoda αναθάρρησε, βλέποντας τον Ολυμπιακό να μην φτάνει πρώτος σε γκολ και μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο βγήκε ξανά μπροστά, κερδίζοντας 2-3 συνεχόμενα κόρνερ. Και αυτή η πολιορκία λύθηκε δίχως παρατράγουδα για τον Ολυμπιακό μας και πριν το ημίχρονο ολοκληρωθεί η ομάδα μας πήρε προβάδισμα στο σκορ! Η πίεση προς την εστία του Κυριακίδη έφερε αποτέλεσμα, με τον Χάρα να δείχνει ξανά γιατί έχει ιδιαίτερη δεινότητα στο να διαβάζει τις φάσεις, να «τρυπώνει» στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή και να δηλώνει παρών! «Χτύπησε» ελάχιστα πριν το πρώτο μέρος τελειώσει και έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό μας! Σε ένα ιδιαίτερα καλό σημείο, χρονικά, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στον Θρύλο να προετοιμάσει κατάλληλα το δεύτερο ημίχρονο, έχοντας πλέον βάλει τις βάσεις για το 27ο Κύπελλο της ιστορίας του!

Η επανάληψη

Στο δεύτερο μέρος η Ξάνθη ήταν εκείνη που βρέθηκε στη σέντρα. Ο Ολυμπιακός πήκε απαράλλαχτος στον αγωνιστικό χώρο, τόσο σε διάταξη, όσο και σε πρόσωπα. Δεν άλλαξε τίποτα ούτε στη φιλοσοφία του, προσπαθώντας από νωρίς να αναλάβει την κατοχή και να πιέσει, για να φτάσει σε δεύτερο γκολ. Το προβάδισμα που είχε αποκτήσει με το γκολ του Χάρα από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, έδινε στους ποδοσφαιριστές ώθηση για να το επεκτείνουν. Πολλές φορές, από νωρίς στο δεύτερο μέρος, ο Χάρα έβγαινε πλάγια, ανοίγοντας δρόμο για τον Φουστέρ να συγκλίνει και να βρεθεί πιο κεντρικά, κοντά στην περιοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός δεν ήταν το ίδιο υψηλός σε σχέση με τα πρώτα 45 λεπτά. Ο Ολυμπιακός πήγε σε ένα πιο «σετ» παιχνίδι, με έλεγχο του ρυθμού και η Ξάνθη θέλησε να ανέβει για να πιέσει. Ο Χάρα και ο «Τσόρι» έβγαιναν αρκετά ψηλά για να πιέσουν και να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε περισσότερα γκολ!

Η ποδοσφαιρική ευφυΐα του «μαέστρου»

Υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι πραγματικά χρειάζονται μόνο μια στιγμή. Μόνο μια ενέργεια. Μόνο μία «έκρηξη». Για να φέρουν το ματς εκεί που θέλουν. Ο Ολυμπιακός ευτυχεί να έχει στις τάξεις του έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος όποτε πατάει «γκάζι», απλώς… δεν πιάνεται! Ο Αλεχάντρο Νταμιάν Ντομίνγκεζ, ο άνθρωπος που «χαϊδεύει» την μπάλα, έκανε στο 63’ αυτό που ξέρει τόσο καλά… Ξεσήκωσε τον κόσμο του Θρύλου, με μία ενέργεια… όλη δική του! Έκανε αυτό που ξέρει τόσο καλά: Πρόσφερε απλόχερα μία υπέροχη ποδοσφαιρική στιγμή στον «ερυθρόλευκο» λαό και έφερε τον Ολυμπιακό ακόμα πιο κοντά στο τρόπαιο που με τόση θέρμη κυνήγησε, από την αρχή της χρονιάς. Υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που την κατάλληλη στιγμή θα κάνουν τη διαφορά. Ο Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ είναι ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Και φοράει στο στήθος το τιμημένο έμβλημα του Θρύλου μας…

Πλήρης έλεγχος και… κατάρρευση

Ο Ολυμπιακός, με το 2-0 πλέον υπέρ του, ήλεγχε το παιχνίδι. Απόλυτα, μάλιστα. Η Ξάνθη, πλέον, παρά τις αλλαγές που έκανε, έδειχνε να μην μπορεί πλέον να κυνηγήσει τίποτα περισσότερο από μία αξιοπρεπή ήττα… Στο ματς πέρασαν οι Φορτούνης και Μήτρογλου και εκτός πέρασαν οι Φουστέρ και Τσόρι. Αμφότεροι γνώρισαν μεγάλη αποθέωση! Ο «μικρός», μάλιστα, «χάιδεψε» επίσης… ιδανικά την μπάλα και στο 81’ την έστειλε στα δίχτυα με ένα υπέροχο φάουλ, για να… γράψει τον επίλογο και να υπογράψει την κούπα!Η Ξάνθη μείωσε στο τελικό 3-1 στο 87΄ με τον Καπετάνο και το σφύριγμα της λήξης έφερε τον Θρύλο να είναι νταμπλούχος Ελλάδος για 17η φορά στην ιστορία του!

ΤΟ «ΦΙΛΜ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

15’ Φάουλ του Κλέιτον, γέμισμα προς την περιοχή του Ρομπέρτο, ο Ντοσεβί έδιωξε σε κόρνερ.

17’ Από κόρνερ του Κλέιτον και απομάκρυνση του Ρομπέρτο, η μπάλα έφτασε στον Μπέρτο, ο οποίος σούταρε από πλάγια θέση και αστόχησε.

20’ Σέντρα-σουτ σαν «ξυραφιά» του Χάρα από δεξιά, ο Κυριακίδης με υπερένταση πέταξε την μπάλα κόρνερ!

22’ Σουτ από τον Ντοσεβί, από τα όρια της περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε αμυνόμενο και η ευκαιρία χάνεται.

23’ Ο Φουστέρ ελίχθηκε με την μπάλα έξω από την περιοχή και σούταρε με το αριστερό, η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, με τον Κυριακίδη να δυσκολεύεται να την ελέγξει!

26’ Δυνατό και καλό σουτ του Κλέιτον, ο Ρομπέρτο έδειξε τα καταπληκτικά ρεφλέξ του και απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ!

36’ Καλή εκτέλεση φάουλ του «Τσόρι», η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία του Κυριακίδη!

43’ Κόρνερ του Λουσέρο, κεφαλιά του Σολτάνι, η μπάλα άουτ.

45’+ ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ!!! Γέμισμα του Ντοσεβί από δεξιά, ο Μπέρτος κάνεις τραγικό λάθος, γυρίζοντας ασθενώς την μπάλα προς τον Κυριακίδη. Ο Φράνκο Χάρα «τρυπώνει» στην περιοχή, εκμεταλλεύεται το λάθος του αμυντικού της Skoda και με ψύχραιμο πλασέ βάζει μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό!

56’ Σουτ του Μιλιβόγεβιτς από καλή θέση, λίγο έξω από την περιοχή, η μπάλα στην αγκαλιά του Κυριακίδη.

63’ ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ!!!!! Μαγεία! Ο «μαέστρος» του Θρύλου, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του. Μπήκε από αριστερά στην περιοχή, έφερε την μπάλα στο δεξί, τη «χάιδεψε» ακριβώς όπως χρειαζόταν και την έστειλε να «αναπαυτεί» στη δεξιά πλευρά των διχτύων του Κυριακίδη, δίνοντας στον Ολυμπιακό προβάδισμα δύο τερμάτων και μεγάλο αβαντάζ για τον τίτλο!

77’ Σέντρα-σουτ σαν… ξυράφι του Μαζουακού από αριστερά, η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω από την εστία του Κυριακίδη.

81’ ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ!!! Υπέροχο φάουλ του Φορτούνη από αριστερά, με το δεξί πόδι, η μπάλα στα δίχτυα του Κυριακίδη και ο Θρύλος αγκαλιά με το Κύπελλο!!!!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας (84΄ Κασάμι), Μαζουακού, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Ντομίνγκεζ (78’ Μήτρογλου), Ντοσεβί, Φουστέρ (66’ Φορτούνης), Χάρα.

SKODA ΞΑΝΘΗ: Κυριακίδης, Μπέρτος (78’ Μπαξεβανίδης), Γουάλας, Σολτάνι, Λουσέρο, Ομπόντο (79’ Φερνάντεζ), Βασιλακάκης, Παπαστεριανός (66’ Καπετάνος), Κλέιτον, Γούτας, Καρυπίδης.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-15
ΤΕΛΙΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – SKODA ΞΑΝΘΗ 3-1

ΓΗΠΕΔΟ: Ο.Α.Κ.Α.
ΣΚΟΡΕΡ: 45’+ Χάρα, 63’ Ντομίνγκεζ, 81′ Φορτούνης / 87′ Καπετάνος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
ΒΟΗΘΟΙ: Χρ. Ακρίβος (Αθηνών), Ηλ. Αλεξέας (Μεσσηνίας)
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Ηλ. Σπάθας (Πειραιά), Αν. Παππάς (Αθηνών)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Λ. Δημητριάδης (Μεσσηνίας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Γ. Μπίκας (Χαλκιδικής)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 69’ Ρομπέρτο, 72΄Χάρα / 32’ Κλέιτον, 69’ Καπετάνος
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 90+2′ Μποτία (δύο κίτρινες) / –
ΔΟΚΑΡΙΑ: – / –

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Όλα τα τελευταία νέα της ομάδας μας στο e-mail σας Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα του Συλλόγου, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τη διάθεση εισιτηρίων και τις προσφορές των επίσημων χορηγών και συνεργατών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και σε ορισμένες περιπτώσεις cookies τρίτων μερών για σκοπούς μάρκετινγκ και για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάνοντας κλικ στο OK ή συνεχίζοντας την περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την χρήση cookies σύμφωνα με τη σχετική πολιτική μας. Δείτε την πολιτική μας για τα cookies κάνοντας κλικ εδώ.
OK