O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
Το ποδοσφαιρικό «αντίο» ενός Θρύλου!

Το ποδοσφαιρικό «αντίο» ενός Θρύλου!

Ο Ερίκ Αμπιντάλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι σταματάει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ο Ερίκ Αμπιντάλ ανακοίνωσε ότι «κρεμάει» τα παπούτσια του, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Στην αίθουσα Τύπου του φαληρικού γηπέδου ήταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν έναν Θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου! Πριν από την έναρξη των δηλώσεων, ο κ. Μαρινάκης είχε θερμή χειραψία με τον Γάλλο άσο και αφού τον ευχαρίστησε για όλα και του τόνισε πως είναι δίπλα του για ότι χρειαστεί, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία τους και στο μέλλον, σε άλλο επίπεδο, όπως έχουν συζητήσει!

Στον χώρο, εκπροσωπώντας τους ποδοσφαιριστές, βρέθηκαν ο Παϊτίμ Κασάμι, ο Τζίμι Ντουρμάζ, ο Ρομπέρτο και ο Μποτία! Να σημειωθεί, μάλιστα, πως ο τελευταίος έφτασε με πατερίτσες στον χώρο, καθώς είναι τραυματίας, κάτι που δείχνει πόσο πολύ ήθελαν άπαντες να είναι δίπλα στον Αμπιντάλ, στο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας!

Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο κ. Καραπαπάς και ζήτησε να παίξει το video-αφιέρωμα στον Γάλλο αστέρα, το οποίο καθήλωσε άπαντες στην αίθουσα, όπου με το τέλος του ακολούθησε θερμό χειροκρότημα!

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αμπιντάλ, ο οποίος ανακοίνωσε πως σταματάει την επαγγελματική του καριέρα, ως ποδοσφαιριστής.

«Καταρχάς να σας ευχαριστήσω που είσαστε εδώ πέρα σε μία τόσο μεγάλη και δύσκολη στιγμή για την καριέρα μου. Σήμερα σας δηλώνω επίσημα την απόφασή μου να σταματήσω την επαγγελματική μου καριέρα εδώ στον Ολυμπιακό. Ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση είναι καθαρά προσωπικός και νομίζω πως μέσα από την πορεία μου έχω αποδείξει ότι πραγματικά ότι εγώ μπορώ να αποφασίσω πότε φτάνει αυτή η στιγμή και νομίζω πως όλοι οι ποδοσφαιριστές τόσο υψηλού επιπέδου καταλαβαίνουν οι ίδιοι πότε έρχεται αυτή η στιγμή και νομίζω πως η δικιά μου στιγμή ήρθε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον Πιέρ, τον Κριστιάν, όλο το επιτελείο του Ολυμπιακού. Το προπονητικό και το ιατρικό, τους πάντες, όλη την Διοίκηση που με περιέλαβαν με την εμπιστοσύνη τους όλους αυτούς τους μήνες που είμαι εδώ. Θέλω να δηλώσω ότι είμαι περήφανος που ήμουνα κι εγώ μέρος αυτού του συλλόγου.

Για μένα αυτός ο σύλλογος είναι πολύ μεγάλος και φέτος το απέδειξε! Είχε μία πολύ καλή πορεία στο UEFA Champions League και πάντα είναι μία ομάδα που παίζει σε υψηλό επίπεδο. Εκτός από τους ανθρώπους που ήδη ευχαρίστησα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές που σημάδεψαν την πορεία μου, από τότε που ήμουν παιδί μέχρι σήμερα. Μέχρι και τον τελευταίο, τον κ. Μίτσελ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους και τα επιτελεία των ομάδων στις οποίες βρέθηκα και έζησα αξέχαστες στιγμές. Θα τις θυμάμαι για πάντα. Τις είδαμε και στο video. Θα είναι για πάντα μέσα στην καρδιά και στο μυαλό μου και νομίζω πως μετά από αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξω σελίδα και να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή μου. Πριν μπούμε στις ερωτήσεις, θα ήθελα να σας πω ότι η σχέση με τον Ολυμπιακό δεν τελειώνει εδώ. Σίγουρα θα συνεχιστεί στο μέλλον. Προφανώς όχι μέσα από την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, αλλά μέσα από μία άλλη ιδιότητα θα συνεχίσω να συνδέομαι με αυτόν τον σύλλογο».

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Κριστιάν Καρεμπέ: «Καλημέρα και από εμένα. Η αίθουσα βρίθει συναισθήματος όπως μπορείτε να καταλάβετε. Είμαι κι εγώ πάρα πολύ περήφανος που βρίσκομαι δίπλα σε έναν τόσο μεγάλο παίκτη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες και ήρθαν κι εκείνοι για τον Ερίκ. Όλοι στηρίζουμε την απόφασή του. Όλη η ομάδα, ο σύλλογος και ο Πρόεδρος του, ο κ. Μαρινάκης, με τον οποίο μοιράστηκε όλες του τις σκέψεις και τις κατανοεί και τις καταλαβαίνει. Ζήσαμε, όπως είδατε κι εσείς στο video, πάρα πολύ μεγάλες στιγμές. Εκτός από αυτές τις στιγμές, πλέον και πολλά μαθήματα. Μαθήματα ζωής. Η πορεία του Ερίκ είναι πολύ μεγάλη. Ήρθε από πολύ μακριά. Αυτή είναι η κοινή μας ιστορία και αυτά τα μαθήματα θα μας συνοδεύουν για πάντα κι ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μέσα από τον σύλλογο, να έχουμε αυτή την σχέση. Και θέλω να δηλώσω ότι ανήκεις στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Είσαι ένα μέλος του Ολυμπιακού. Το σπίτι μας θα είναι πάντα ανοιχτό για σένα, όποτε επιθυμήσεις να επιστρέψεις. Και γι’ αυτό για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για όλα και να σου ευχηθούμε το καλύτερο για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ζωή σου και την καριέρα σου».

Μετέπειτα ο κ. Πιέρ Ισά ανέφερε: «Καλησπέρα και από μένα. Συντάσσομαι με όσα είπε ο Κριστιάν, για τα συναισθήματα που υπάρχουν στην αίθουσα. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, όταν βρίσκεσαι δίπλα σε έναν τόσο μεγάλο παίκτη, σε έναν τόσο μεγάλο αθλητή και όταν κάθεσαι μαζί του. Προφανώς και η απόφασή του μας στεναχωρεί, αλλά αποδεικνύουμε για μία ακόμα φορά ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος σε όλα τα επίπεδα και λειτουργεί ως οικογένεια. Γι’ αυτό περιβάλουμε με όλο μας τον σεβασμό την απόφαση του Ερίκ Αμπιντάλ και του ευχόμαστε τα καλύτερα. Οι στιγμές που είδαμε στο video είναι πολύ λίγες για μία τόσο μεγάλη καριέρα. Φυσικά το κομμάτι της καριέρας του στον Ολυμπιακό ήταν μόνο έξι μήνες. Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι έξι μήνες πολλές φορές, μπορούν να σημαίνουν περισσότερα πράγματα από μία ολόκληρη ζωή. Αφήνουν το στίγμα τους για πάντα, αυτό το έχει κάνει ο Ερίκ. Έχει αφήσει το στίγμα του στις Ακαδημίες, στα παιδιά, στο τεχνικό επιτελείο, σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν για την ομάδα. Είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης, αλλά και εκτός από μεγάλος παίκτης είναι και πολύ ταπεινός και ένας φανταστικός άνθρωπος. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ! Του ευχόμαστε όλοι στον σύλλογο καλή τύχη στο νέο δρόμο που ξεκινάει στην ζωή του. Όπως είπε και ο Κριστιάν πριν, είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα τα ξαναπούμε εδώ στην Αθήνα. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές».

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις στον Ερίκ Αμπιντάλ.

Για την επόμενη μέρα, τα σχέδιά του και το αν θα αναλάβει τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα: «Όπως ξέρετε έχω μία τέτοια κρούση εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι καινούριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μεταφράζεται και σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτή την στιγμή, αυτό που θέλω να κάνω είναι να ξεκουραστώ, να ευχαριστηθώ μαζί με την οικογένειά μου ιδιωτικές στιγμές και να πάρω τις αποφάσεις μου για το τι θα κάνω στο μέλλον».

Για τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με τον κ. Μαρινάκη: «Ναι, όπως σας είπα ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ, με περιέβαλε με όλη του την εμπιστοσύνη. Με πλαισίωσε με αγάπη και μου έδειξε τα πάντα για τον σύλλογο και για την χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πάρα πολύ και την χώρα του και τον Ολυμπιακό. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πάρα πολλές φιλοδοξίες. Πάρα πολλούς στόχους. Λατρεύει την ομάδα και κάνει τα πάντα ώστε αυτή η ομάδα να ανεβαίνει συνεχώς όλο και πιο ψηλά!»

Για το ενδεχόμενο να συνεχίσει την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό: «Όπως σας είπα έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο και έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις σχετικά με αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουμε κάτι απτό, κάτι χειροπιαστό, κάτι συγκεκριμένο. Το ίδιο συμβαίνει, όπως φυσικά σας είπα και πριν με την Μπαρτσελόνα. Προφανώς είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση και σίγουρα επιθυμώ πολύ να βρεθώ κοντά στον Ολυμπιακό ξανά. Το πότε όμως δεν το γνωρίζω. Εύχομαι να συνεργαστώ».

Τι θα λέγατε στα μικρά παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

«Η πρώτη συμβουλή που θα τους έδινα είναι να δουλεύουν ασταμάτητα , να είναι πολύ επίμονοι και να τα παίρνουν όλα πάρα πολύ σοβαρά για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Φυσικά δεν θα το κρύψω η επαγγελματική ζωή ενός αθλητή είναι πάρα πολύ δύσκολη, μπορεί να συμβούν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Σήμερα μπορεί να είμαστε πάρα πολύ καλοί, αύριο να μην είμαστε τόσο καλοί. Αυτό όμως που θέλω να υπογραμμίσω είναι η όρεξη, ο σεβασμός που πρέπει να έχουμε για όλους τους άλλους που πλαισιώνουν μια ομάδα και να προσπαθούμε πάντα να είμαστε στο 100% των δυνατοτήτων μας».

Ποια είναι η κορυφαία στιγμή στη καριέρα σου και τι θα κρατήσεις φεύγοντας από την Ελλάδα;

«Προφανώς πολύ μεγάλες στιγμές ενός αθλητή είναι όταν σηκώνει πολύ βαρυσήμαντα τρόπαια αλλά πιστεύω πιο σημαντική στιγμή ως παίκτης είναι όταν περνάει η μετάβαση του από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο επαγγελματικό. Είναι μια αξέχαστη στιγμή όταν υπογράφεις το πρώτο συμβόλαιο. Πάντα μου λέγανε ότι η στιγμή που υπογράφω το πρώτο μου συμβόλαιο από εκεί και πέρα πρέπει συνεχώς να δίνω τα πάντα για να μπορέσω να συνεχίσω να είμαι επαγγελματίας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, όταν θα φύγω, θα πάρω όλη την αγάπη που είχα εδώ στην Ελλάδα και προφανώς όταν φτάσω στην Βαρκελώνη, αυτό που θα εύχομαι θα είναι το καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Θα κρεμάσω την φανέλα του Ολυμπιακού στο διαμέρισμα μου».

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα όταν διαγνώσθηκε η ασθένεια που είχες το 2011, ότι θα ξαναέπαιζες σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως την επιστροφή σου στον ημιτελικό του UEFA Champions League με τον Ρεάλ Μαδρίτης;

«Προφανώς αυτή η στιγμή που περιγράφετε ήτανε τεράστια αλλά θα το συνδέσω με τη ν προηγούμενη απάντηση μου ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πάντα σκαμπανεβάσματα , υπάρχουν σημαντικές στιγμές και υπάρχουν και οι στιγμές οι δύσκολες. Όταν βρισκόμαστε λοιπόν στις δύσκολες στιγμές πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί , εγώ χρησιμοποίησα το ποδόσφαιρο για να ξεχάσω ουσιαστικά την ασθένεια μου, που σε επίπεδο συναισθηματικό έχω πολύ μεγάλη πίστη μέσα μου και πάντα την χρησιμοποίησα αυτή την πίστη για να μπορέσω να ξεπεράσω αυτά τα προβλήματα και να ξαναγυρίσω στα γήπεδα, που ήταν και ο πρώτος μου στόχος».

Γιατί αποχωρείται από την ενεργό δράση και τι θα κάνετε από δω και στο εξής;

«Αποχωρώ όπως είπα και πριν για προσωπικούς λόγους. Μόνο ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ξέρει το γιατί και το πότε πρέπει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση . Όπως ξέρετε έχω περάσει πολλά στην καριέρα μου . Είχα πει και στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο πριν δυο μήνες ότι θα δώσω τα πάντα για τον Ολυμπιακό μέχρι τον Δεκέμβρη αλλά μετά θα έφτανε η στιγμή να αποχωρήσω. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, σας εξήγησα ότι θέλω να ξεκουραστώ, να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου, με τους φίλους μου. Και όπως γνωρίζεται έχω προτάσεις και από τον Ολυμπιακό και από την Μπαρτσελόνα. Θα εκμεταλλευτώ αυτό το χρόνο για να σκεφτώ ποιο θα είναι το μέλλον μου».

Πως προτιμάτε να σας θυμούνται; Ως τον Ερίκ τον μεγάλο ποδοσφαιριστή που κέρδισε την ασθένεια ή τον Ερίκ με την μεγάλη καρδιά που έχει ακόμα μεγαλύτερη πίστη μέσα του;

«Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν ψάχνει την αναγνώριση. Εκείνοι που θα με εκτιμήσουν θα με εκτιμήσουν επειδή εκείνοι το επιθυμούν, με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν. Πάντως με τον ίδιο τρόπο με έβλεπαν όλοι . Με έβλεπαν ως ένα άνθρωπο ταπεινό, έναν άνθρωπο συμπαθητικό και πιστεύω έτσι πρέπει να με θυμούνται . Αλλά σας επαναλαμβάνω ότι όπως θέλει ο καθένας θα με θυμάται, δεν μπορώ εγώ να του το επιβάλω».

Ποιες είναι οι στιγμές που θα θυμάστε με την Εθνική Γαλλίας και αν είναι καθαρή σύμπτωση που θα αποχωρήσετε μαζί με τον Τιερί Ανρί από την ενεργό δράση;

«Η μεγαλύτερη στιγμή μου με την Εθνική Γαλλίας ήταν η συμμετοχή μου στην πρώτη μου μεγάλη διοργάνωση το 2006. Επίσης θα θυμάμαι την πρώτη μου κλήση στην Εθνική μετά την Λυών. Έζησα το 2006 σε αυτή την διοργάνωση πολύ μεγάλες στιγμές και νομίζω ότι οι ποδοσφαιριστές γι αυτό αποφασίζουν να κάνουν αυτό το επάγγελμα. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε , αλλά μέσα από αυτή την συμμετοχή έμαθα πάρα πολλά, έλαβα πολλά μαθήματα και πραγματικά είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση, είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης που αποχωρούμε μαζί με τον Τιερί Ανρί. Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει ούτε την μισή από την καριέρα του Τιερί Ανρί , αλλά πραγματικά αποφάσισε πότε ήταν η δική στιγμή να αποχωρήσει και εγώ αποφάσισα πότε ήταν η δική μου».

Αν αποφασίζατε να γράψετε ένα βιβλίο ποιος θα ήταν ο τίτλος;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάποια επιθυμία να γράψω αυτή την στιγμή ένα βιβλίο. Αλλά στην περίπτωση που θα το έγραφα θα ήταν με θέμα το ποδόσφαιρο και ο τίτλος θα ήταν “Μετά την καριέρα σου, η ζωή συνεχίζεται”».

Ποια συμβουλή θα έδινες στους συμπαίκτες σου στον Ολυμπιακό; Αύριο θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι;

«Νομίζω ότι εγώ δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές στους παρευρισκόμενους, είναι και αυτοί συμπαίκτες μου, είναι και αυτοί επαγγελματίες, έχουμε την ίδια νοοτροπία. Αυτό που προφανώς που έχουμε πει είναι να είμαστε συνεχώς ενωμένοι γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχουμε τους στόχους μας. Για την δεύτερη ερώτηση τώρα, θα συζητήσουμε με τον Πιέρ και τον Κριστιάν για αύριο αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά γιατί με περιμένουνε».

Πιστεύεται ότι αθλητικά θα μπορούσατε να συνεχίσετε;

«Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να την πάρουμε οποιαδήποτε στιγμή. Νομίζω ότι για μένα ήρθε αυτή η στιγμή. Μπορεί κάποιοι να λυπούνται που δεν μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου παραπάνω σε αθλητικό επίπεδο. Πάντως εγώ δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση, ίσως αν την είχα πάρει δύο χρόνια πριν θα είχα μετανιώσει. Αλλά σήμερα πιστεύω είναι η κατάλληλη στιγμή».

Για να δείτε το σχετικό photostory πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε το video της συνέντευξης Τύπου πατήστε ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Όλα τα τελευταία νέα της ομάδας μας στο e-mail σας Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα του Συλλόγου, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τη διάθεση εισιτηρίων και τις προσφορές των επίσημων χορηγών και συνεργατών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και σε ορισμένες περιπτώσεις cookies τρίτων μερών για σκοπούς μάρκετινγκ και για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάνοντας κλικ στο OK ή συνεχίζοντας την περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την χρήση cookies σύμφωνα με τη σχετική πολιτική μας. Δείτε την πολιτική μας για τα cookies κάνοντας κλικ εδώ.
OK